Projektmöte i Stockholm: Dag 1

Under sex dagar i juni sammanstrålar tio av Skrivkompetensprojektets forskare i Stockholm först för arbetsmöten och seminarier, sedan för presentationer på den internationella ELE-konferensen vid Stockholms universitet.

Med på denna resa är Associate professor Denise Patmon från University of Massachusetts i Boston, lektorerna Katarina Rejman och Ulrika Magnusson från Stockholms universitet samt ÅA-professorerna Siv Björklund och Ria Heilä-Ylikallio samt doktoranderna Sofia Jusslin, Camilla Rosvall, Linda Storås, Anders Westerlund och Mindy Svenlin. Skrivkompetensprojektet finansieras av Svenska kulturfonden, Aktiastiftelsen i Vasa, Svensk Österbottniska-Samfundet samt Högskolestiftelsen i Österbotten.

Här berättar vi om mötet i Stockholm, dag för dag:

Dag 1: Fredag 15.6.

Det tidiga morgonflyget k.l 6.15 tog ett gäng något trötta men taggade projektmedlemmar till Stockholm där vi först hämtade Denise (Welcome to Stockholm Denise, we are so happy that you were able to join us!) på vårt hotell och sedan sammanstrålade med Katarina och Ulrika vid universitetet.

Dagens skrivmöte inleddes med vi att vi uppdaterade varandra om vad som hänt i projektväg på olika håll. Sedan styrde Denise oss skickligt via sin presentation och sitt artikelval till en mera fokuserad diskussion kring skrivforskningens olika etapper och riktningen mot ett emancipatoriskt skrivande. Vikten av att ge alla elever möjligheter till agens och en egen röst och lärarens centrala stöttande roll i den här processen tog vi med oss som vägkost under lunch och till eftermiddagens möten.

35531064_2026796490971638_5782169541228363776_n
Foto: Ria Heilä-Ylikallio
Efter en behövlig lunch ute i det soliga och blåsiga (vi fick jaga en del servetter och tomma kartonger…) vädret inleddes eftermiddagen med en genomgång av tisdagens posterpresentation för ELE-konferensen.Den första dagen av vår projekthelg avslutade vi med att gemensamt fundera på vilka aspekter som är viktiga för en projektansökan till Finlands Akademi. Sessionen gav många och givande tankar.

Tack för härligt gemensamt tänk! Och Katarina och Ulrika, tack för att ni tar så väl hand om oss på universitetet!
Siv och Ria